Genel

Amerika bögenin istikrarsızlığı ve güvensizliğinin nedeni

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı açıklamasında, ”Amerikalılar hemen Suriye’yi terk etse bu ülkenin halkı için daha iyi olur”. ifadesini kullandı.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Çarşamba akşamı Amerikalı askeri güçlerin Suriye’den çekilmesine yönelik soruya verdiği cevapta;”Onlar zaten hiç kimse için güvenlik sağlamamışlardır.” açıklamasını yaptı.

Amerika Başkanı Donald Trump 19 Aralık 2018’de Amerikan askeri güçlerinin Suriye’den çekileceğini bildirmişti. Bu tutum ise Amerika’nın Suriye’deki siyasetlerinin yani teröristleri yedi yıl süresince karşılıksız destekelemelerinin başarısız olmasının göstergesidir.

Amerikan askeri güçlerinin Suriye’den çekileceği haberi çok hızlı ve beklenmedik bir şekilde bildirilmesine rağmen daha sonra Donald Trump’ın eleştirilmesi ve Amerika’nın Batı Asya’daki ortaklarının kaygılarının ifade edilmesi ile bu çekilme sürecinin tedricen ve ağır olarak yapılacağı bildirildi.

Bu çerçevede Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Batı Asya bölgesine bir ziyaret gerçekleştirerek bögesel ortakların Trump’ın Amerikalı askeri güçlerini Suriye’den çekme kararı ile ilgili kaygılarını gidermeye çalışmak peşindedir.

Bu ortamda ise Amerikalı devlet adamları İran’ın bölge için tehdit sayıldığını iddia edip bunu bahane ederek Amerika’nın iç sorunlarının doruğa ulaştığı bir dönemde Suriye’den çekilme sürecini yönetmeye çalışıyorlar. Böylec bu çekilmenin Amerika kamuoyu nezdinde Amerika’nın ağır yenilgisi ve İran’ın büyük zaferi olarak yorumlanmasına müsaade etmemek istiyorlar.

Bu çerçevede Mike Pompeo Çarşamba günü Irak yolculuğunda Amerikan askeri makamları ve üst düzey Irak yetkililerle görüşüp Amerika’nın Suriye’den çekilmesi konusunda onları tatmin etmeye çalışıp İran’ın hala bölge için bir tehdit sayıldığı konusunda uyarılarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı’nın, Bağdat ziyaretinde İran’ın bölge için bir tehdit sayıldığını iddia etmesi, Amerika’nın siyasetleri ve yaklaşımlarının Irak ve Suriye’de olduğu gibi Batı Asya bölgesindeki güvensizliğin asıl kaynağı olduğu bir dönemde ortaya atılmaktadır. Bu güvensizlik ise DEAŞ ve benzeri terör örgütlerinin Amerika tarafından oluşturulması ve Irak ve Suriye’deki varlıklarının desteklenmesi ile ortaya çıktı. DEAŞ ile etkin mücadele döneminde Irak hükümetinin çağrılarının Amerika tarafından karşılıksız bırakılması, terörizm ile koalisyon oluşturarak mücadele etmek istemesini iddia eden Amerika’nın terörizme karşı çifte standartlı siyasetlerinin açık bir göstergesidir.

Bu gerçekten yola çıkarak gerçekleri çarpıtma ve komşusu Irak’ın merkezi hükümeti çağrısına uyarak terörizm ile mücadelede Bağdat hükümeti yanında yer alan İran’ın başka bölge ülkeleri için tehdit olarak lanse edilmeye çalışılmasının Amerikalıların Irak’ta askeri varlığına bir bahane daha bulması ve Suriye’den gelen Amerikan askerlerinin de bu ülkeye taşınması için zemin hazırlanması doğrultusunda yapıldığı açıkça ortaya çıkacaktır. Amerika’nın Suriye ve Irak’taki askeri varlığı deneyimi, bu varlığın bölgenin güvenliğini garanti altına almadığını gösteriyor. Bugün ise Amerikalıların Suriye ve Irak’taki askeri varlığına karşı itirazlar doruğa ulaşmış bulunuyor.

Irak’ın yanı sıra Afganistan’ın durumu da Amerikalıların askeri varlığının güvensizlikten başka bir netice doğurmadığını ve nihayetinde de Amerikalıların siyasetlerinin yenilgiye uğraması ile bölgeyi terk etmeye mecbur kalacaklarını gösteriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu