Zarif: Amerika müzakere edilecek itibarı olmayan bir rejimdir

İran İslam Cumhuriyeti dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerika’nın müzakere edilecek itibarı olmayan bir rejim olduğunu belirterek, ”Amerikalılar uluslararası kanunları, hatta kendi altına imza attıkları anlaşma ve kararları bile değersiz görüyorlar” dedi.
İRNA’nın haberine göre, Zarif, dün New York’a inişinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, anlaşmalara ve kanunlara riayet etmenin uluslararası ilişkilerde bir esas olduğunu belirterek, ”Amerikalılara tavsiyem, İranlılara karşı uluslararası taahhütlerine riayet etmeleridir’ dedi.
İran dışişleri bakanı, İran halkının her türlü zorbalık ve işgal karşısında, asla eğilmeyeceğini belirterek, Amerikalıların İran milletine karşı saygılı olmasını ve saygı dilini kullanması gerektiğini söyledi.
İran dışişleri bakanı Zarif, Amerika’nın İran’dan petrol alan bazı ülkelere yönelik muafiyeti uzatmama kararına da temasla, İran’ın Amerika’nın muafiyet kararı veya tersine bir kararını değersiz gördüğünü söyledi.
Amerika’nın dünya jandarması olmadığını belirten Zarif, ‘bundan dolayı muafiyet kararı alacak veya kaldıracak yetkiye sahip olmadığını’ söyledi.
İran dışişleri bakanı, Amerika’nın Batı Asya’da (Ortadoğu) gerginlik çıkartıcı girişimlerine de temasla, ‘Amerika ve Arabistan, BAE gibi müttefikleri, bölgede radikalizm ve terörizmi destekliyorlar’ dedi.
Zarif, ABD başkanı Trump’ın Amerikalıların bölgede 7 trilyon dolardan fazla harcama yaptıklarına işaretle, bu harcamanın bölge ve ABD halkı için istikrarsızlık, mali ve can kaybından başka bir sonucunun olmadığını belirterek, ”Amerikalıların bütün siyasetlerini gözden geçirmeleri ve normal davranmaya geri dönmeleri gerektiğini’ vurguladı.